Face Time Bourbon vann Criterium Continental 2019


Det såg ut att bli en magisk uppvisning. Campo Bahia nådde upploppet i Criterium Continental i solklar ledning. Då kom galoppen.

– Det var synd, sicken prestation, kommenterade Conrad Lugauer det snöpliga slutet på den första kampen med franske superstjärnan Face Time Bourbon.

Första gången på Vincennes och första gången utan skor, det var förutsättningar som verkade passa som hand i handske. Campo Bahia såg ut som en dröm då han närmast följde bilens vinge i starten av söndagens klassiska fyraåringslopp på Vincennes.

Väl i ledning fortsatte han att agera som en kejsare, tog emot ett par tryckare och verkade fullständigt oberörd då Conrad Lugauer i uppförsbacken gång på gång vände sig om för att kika efter den franske fartfantomen tillika storfavoriten Face Time Bourbon och Björn Goop som satt parkerade som tvåa i tredjespår. I början av slutsvängen kastade Goop loss.

Face Time Bourbon växlade i ett nafs förbi övriga konkurrenter, men Campo Bahia fick också sträcka ut och hade fortfarande två längder till godo då han plötsligt högg i galopp vid ingången till upploppet.

– Han blev ensam och det gick väldigt fort i det momentet. Han tappade lite rytm och på grund av tempot kunde jag inte fånga upp honom. Det var synd, sicken prestation, konstaterade Lugauer vars häst såg långt ifrån trött ut i det läget och gick med full fart över mål då han kommit ner i trav igen.

Men då var dagen redan förstörd.

Inte redo för Prix d’Amerique
Om Campo Bahia kunnat stå emot Face Time Bourbon – som finåkte in i mål på 1.10,6/2 100 meter och fixade sin biljett till nästa månads Prix d’Amerique och förstapriset på motsvarande 900 000 kronor – står skrivet i stjärnorna. Nu fick den blågule supertravaren vända hem utan prispengar, men med ett intryck som måste ha gjort bestående avtryck på den franska travpubliken.

– Prix d’Amerique är helt ointressant för mig, hästen är inte redo för det. Men nästa gång kanske han är redo, konstaterade Lugauer efter den bitterljuva insatsen.

”Tog ganska mycket mark på honom just i det läget”
För Face Time Bourbon blev det ännu en triumf i en karriär kantad av ojämförlig framgång. Även om intrycket från sidan var att Campo Bahia galopperade bort segern så var Björn Goop av en annan uppfattning.

– Jag tog ganska mycket mark på honom just i det läget som han galopperade, så jag kände mig inte slagen, sade Goop efter triumfen och utvecklade:

– Campo Bahia var jättebra och fick ledningen, men jag fick bra ryggar och fick upp farten bra i svängen. Det kändes bra för min del hela loppet, trots att jag satt lite rävigt på det. Man kan aldrig vara säker (på om jag hade vunnit ändå), men min häst avslutade 1.06,5 sista 500 och då tog jag ändå det lugnt sista 100, sade Goop som efter Campo Bahias galopp mest satt och gjorde tummen upp över upploppsrakan.

1-0 till Face Time
Nu väntar alltså Prix d’Amerique där Face Time Bourbon, trots att han blir yngst i fältet, kommer att spelas till storfavorit. Precis som vanligt. Men det är inget som bekommer hans körsven.

– Det är väl kul, jättekul. Jag tycker om att tävla internationellt. Det är tufft här nere, det är stenhård konkurrens, men det är utvecklande, sade Björn Goop och la till:

– Det var mycket press hemifrån med Readly Express också och det gick bra. Jag tycker att det är inspirerande, jag tycker inte att det är jobbigt med press.

– 1-0 till Face Time, var Conrad Lugauers slutreplik på något som har alla möjligheter att fortsätta som en episk duell mellan två av travhistoriens mest talangfulla individer.

Robin Johansson, Kanal 75

Author: SverigeTravet

SverigeTravet är en sajt för alla med målet att bli en vinnare.

Share This Post On

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.