Etonnant vann Prix de Paris 2021


Det blev en präktig skräll i söndagens Prix de Paris. Montéspecialisten Etonnant ledde varje meter av travvärldens största styrkeprov.

– Den här hästen har fyra lungor, han blir aldrig trött, sade en lycklig Richard Westerink efter loppet.

Vinterns sista storlopp på Vincennes gick långt utanför ritningarna. Åtminstone när det kom till upplösningen. Att Etonnant, som älskar att dra hårt i ledningen under sadel, skulle nå favoritpositionen var kanske inte helt oväntat. Körande Anthony Barrier hade i alla fall bestämt sig och vände upp för sig själv längst ut i banan för att målmedvetet ta över kommandot från nordiska hoppet Moni Viking.

Men att 60-oddsaren fortfarande skulle sitta främst fyra kilometer senare kunde nog få ana. Efter att ha sett lite hetsig ut, ruskat på huvudet och dragit ett par längder före klungan runt första sväng så lugnade Etonnant ner sig.

Om konkurrenterna hade för mycket respekt för den extrema distansen eller för lite respekt för Etonnant må vara osagt, men Anthony Barrier tilläts att köra nästan ett helt varv på väldiga Vincennes i 1.20-fart. Mellantiden 1 500 meter från mål visade stillsamma 1.17,2 och kort senare galopperade storfavoriten Davidson du Pont i kön.

Siktat hit i två år
Istället var det en annan montéfantom som drog upp tempot. Flamme du Goutier besegrade Etonnant under sadel i deras senaste möte och kom nu med ett våldsamt angrepp i uppförsbacken. Men Etonnant stod emot den attacken och gjorde detsamma då Prix de France-vinnaren Delia du Pommereux anföll i tredjespår runt slutsvängen.

In på upploppet fick Moni Viking chansen från ledarryggen, men förmådde inte haka på vinnaren som även gick undan för sin sista utmanare i ursinnigt spurtande Diable de Vauvert.

– Jag är inte förvånad över prestationen, jag trodde att han skulle vara riktigt bra idag, men förvånad att det räckte till seger. Jag har alltid vetat att den här hästen har enorm klass och att han skulle vinna något riktigt stort lopp. Jag visste inte när, men det blev idag. Han har varit nervös och alltid varit lite rädd för de andra hästarna. Men nu börjar han slappna av samtidigt som han växt i sin stora kropp. Han börjar bli färdig, berättade en mycket nöjd Richard Westerink och fortsatte:

– Jag började tänka på det här loppet redan för två år sedan eftersom den här hästen har fyra lungor, han blir aldrig trött. Han låg på lite i ledningen, men han är ju van att dra i 1.10-tempo, inte i 1.23-tempo som det blev idag.

Tackar ja till Elitloppet om frågan kommer
Söndagens succé innebär sannolikt att det blir mer sulkylopp framöver och Richard Westerink siktar närmast mot Frankrikes största sprinterlopp Grand Criterium de Vitesse om två veckor där även stallets andra stjärna, 1.09-travaren Frisbee d’Am, ska ut.

– Om inte Etonnant står i vägen för att Frisbee ska få framspår så får båda hästarna gå ut där, berättar Westerink som vunnit Elitloppet två gånger med Etonnants far Timoko och inte låter främmande för att gå för ett hattrick.

– Får Etonnant en inbjudan till Elitloppet efter det här så tackar vi ja, även om kort distans och liten bana egentligen inte är hans förutsättningar. Det är mer Frisbees melodi så honom siktar vi mot Skandinavien i sommar.

Segern i Prix de Paris var värd nästan två miljoner kronor och tiden skrevs till 1.14,7/4 150 meter. Flamme du Goutier diskvalificerades för orent trav vilket innebar att Moni Viking knep tredjepriset värt cirka 600 000 kronor.

Robin Johansson & Kristin Riise Ödegård, Kanal 75

Author: SverigeTravet

SverigeTravet är en sajt för alla med målet att bli en vinnare.

Share This Post On

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.