Elitloppet 2021


Vårsolen är här och Sveriges största travtävling närmar sig med stormsteg! Under normala förhållanden, när jorden inte är lamslagen av en pandemi, samlas årligen 50 000 besökare från hela världen på Solvalla. Elitloppet är årets höjdpunkt i trav-Sverige och blir det ens i närheten så bra och dramatiskt som tidigare år kan vi se fram emot en fantastisk dag den 30 maj.

Under årens lopp har vi blivit bortskämda med höjdpunkter som år 1973 när Ego Boy med Ingemar Olofsson vid tömmarna mot alla odds lyckades överlista favorittippade Flower Child och Joe O’Brien i skiljeheatet ingen kan glömma. Eller år 1988 när kusken John D Campbell pulveriserade allt motstånd med den då fyraårige världsrekordhållaren Mack Lobell till tonerna av Bosse Rydgrens avgrundsvrål. För att inte tala om det magiska svenska sportåret 1994 då Pine Chip och Chris Boring låg hack i häl med Copiad och Erik Berglöf innan Pine Chip till slut galopperar under upploppet som resulterade i en glädjeexplosion av sällan skådat slag på Sveriges anrikaste travbana.

Så väl som vid millenniumskiftet år 2000 när Stig H Johansson besegrade Prix d’Amérique-vinnarna Jules Lepennetier/Géneral du Pommeau och därmed tog sin sjätte elitloppstitel och satte nytt världsrekord med Victory Tilly. Och trots efterspelet som följde fick vi förra året se något som upplevdes som slutet på en vacker saga när Propulsion, efter att ha varit nära flera gånger, på sitt femte försök äntligen lyckades vinna landets mest prestigefyllda titel.

Nu som Hans Majestät konungen brukar säga ”vänder vi blad och ser framåt” mot årets upplaga av den svenska travsportens absoluta höjdpunkt. När denna artikel skrivs är startfältet för Elitloppet 2021 ännu inte spikat. Men spelbolagen har redan släppt odds på kandidater som sannolikt kommer att delta i loppet. Resurswebbplatser som Kritik.com har pålitliga recensioner av spelbolag med licens utfärdad av svenska Spelinspektionen och erbjuder odds på årets kandidater såsom Bet365 och Unibet.

Ecurie D.
I skrivande stund är Ecurie D. storfavorit och kan fås för 4 gånger pengarna hos Unibet. Hästen körs av stjärnkusken Björn Goop som blivit utnämnd till Årets kusk vid 3 tillfällen, vunnit Elitloppet lika många gånger och dessutom blev första svensk att vinna Prix d’Amerique två gånger. Faktum är att herr Goop av många anses som Sveriges GOAT (Greatest Of All Time) eftersom han är den segerrikaste svenska kusken genom tiderna.

Hail Mary
På Hästgalan förra året utsågs Hail Mary utsedd till både Årets fyraåring och Årets häst. Utmärkelser såsom dessa kan man förvänta sig efter 12 segrar på 14 starter inklusive seger i Svenskt Travderby och ett sammanlagt belopp på 6,8 miljoner i vinstpengar under året.

Don Fanucci Zet
Don Fanucci Zet är döpt efter karaktären i kultfilmen Gudfadern och tillhör i dagsläget den handfull skara hästar som ses ha goda chanser att ta hem årets upplaga av Elitloppet. Enligt tränaren Daniel Redén är hästen ”ett råämne som jag inte vet hur bra han är. Han har egentligen inte tävlat på topp någon gång under tre- och fyraåringssäongen och ändå visat sin mäktiga kapacitet”. Och med en av världens bästa kuskar (Örjan Kihlström) vid rodret är det lätt att förstå trav-Sveriges stora intresse för hingsten.

Manchego
Tränaren Nancy Takter har bekräftat att den planerade pensionen för världens snabbaste sto är uppskjuten och om pandemin tillåter kan förväntas delta i Elitloppet 2021. Nancy sa i en intervju att Manchego är ”en lysande stjärna. Sporten behöver henne och jag hoppas att banorna uppmuntrar att äldre hästar fortsätter tävla. Hästen är frisk och sund och älskar att tävla. Det finns ingen anledning att sluta”. Och trots att hon är lite till åren kan publikfavoriten i skrivande stund fås till 13 gånger pengarna hos Bet365.

Author: SverigeTravet

SverigeTravet är en sajt för alla med målet att bli en vinnare.

Share This Post On

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.