Delia du Pommereaux vann Prix du Bourbonnais 2019


Den unga prinsessan tog skalpen på den gamle kejsaren. Delia du Pommereaux speedade förbi Bold Eagle i de sista stegen före mål i söndagens Prix de Bourbonnais. Svenskhoppet Who’s Who galopperade bort sina chanser.

Det blev ytterligare ett streck i räkningen för Who’s Who, Pasi Aikio och Örjan Kihlström i satsningen mot Prix d’Amerque. Fjolårets svenske derbyvinnare fick aldrig chansen att visa sitt kunnande då en galopp i startmomentet förstörde dagen och den andra möjligheten att kvala in till världens tuffaste travlopp.

Istället var det den tidigare kungen av Vincennes som visade att han fortfarande är en faktor att räkna med inför det stora slaget sista söndagen i januari. Bold Eagle kom närmast från Breeders Crown-seger i Kanada och hade spelarkollektivet i ryggen i jakten på sin första seger över distans längre än 2 100 meter på Vincennes sedan triumfen i Prix de Paris 2017. Och det var så när att det gick vägen.

Offensiv Raffin
Eric Raffin är kusken som fått uppdraget att försöka lotsa Bold Eagle till tredje triumfen i Prix d’Amerique sedan Björn Goop fått förtroendet bakom tränaren Sebastien Guaratos nya stjärna Face Time Bourbon. Raffin körde hästen till seger i Prix Rene Balliere 2016 och valde ett offensivt upplägg i duons andra framträdande tillsammans. Efter en kilometer i tredjespår forcerades åttaåringen till front utan att få några mothugg från Franck Nivard – kusken som var ordinarie bakom Bold Eagle innan Goop tog över i våras – och nu tagit starten bakom andrahandsfavoriten Delia du Pommereux. Det visade sig vara en korrekt bedömning.

Bold Eagle tog emot alla attacker och såg ut att gå mot segern då Delia du Pommereux fick luckan 100 meter före mål. En ursinnig slutstöt räckte precis till att fånga in ledaren, som ändå svarade för sin främsta prestation med aktuella förutsättningar på Vincennes sedan sin storhetstid.

Senare formtopp
För Delia du Pommereaux var det andra raka triumfen i Prix du Bourbonnais. I fjol kom hon till loppet med en serie urstarka prestationer i ryggen, men var ändå en överraskning som femårig nykomling i den äldre eliten.

Hästen tappade stilen totalt efter det och galopperade bort sig i Prix d’Amerique. Söndagens seger var den första sedan dess och även första gången hästen tävlade barfota sedan i somras.

– Hon var verkligen tillbaka i toppform idag. Kusken behövde inte ens använda det norska huvudlaget. Jag är väldigt glad över att ha besegrat Bold Eagle. Nu gäller det att bevara den här formen till Prix d’Amerique, då ska hon gå barfota igen, berättade tränaren Sylvain Roger som har en spännande outsider inför det stora slaget i januari.

Den sista fribiljetten till Prix d’Amerique kneps av järnladyn Billie de Montfort medan svenskbekantingen och europamästarinnan Uza Josselyn spurtade mycket positivt till fjärdepriset, spelad till över 100 gånger pengarna. Segertiden för Delia du Pommereaux blev 1.13,1/2 850 meter.

Robin Johansson, Kanal 75

Author: SverigeTravet

SverigeTravet är en sajt för alla med målet att bli en vinnare.

Share This Post On

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.