Bilibili vann Prix de Cornulier 2019

Trea två år i rad i världens största montélopp Prix de Cornulier. På söndagen kom revanschen för åttaårige franske travaren Bilibili som enkelt klev förbi storfavoriten Traders på upploppet.

– Det största jag varit med om i karriären! sa Alexandre Abrivard, vars far Laurent Claude Abrivard tränar vinnaren.

Med en vecka kvar till Prix d’Amerique avgjordes traditionsenligt Prix de Cornulier på Vincennes-banan i Paris. Det blev de två senaste årens tredjepristagare som fick triumfera i loppet med nästan tre miljoner kronor i förstapris.

Storfavoriten Traders var ute efter andra raka segern i loppet. På ryggen satt Yoann Lebourgeois som red till ledningen och satte upp ett mördande tempo direkt från start i en offensiv likt den vid segern 2018. Första 1200 meterna klockades till 1.10,9 och tempot skruvades upp ytterligare med nästan halvsekunden till passeringen 1 700 meter. Alexandre Abrivard sågs ute i andra- och tredjespår med Bilibili men var ändå den som kunde hänga på och knappa in på ledarens försprång genom den sista kurvan.

Ett rekord för loppet
Favoriten Traders stumnade och blev passerad ungefär 100 meter från mål av vinnaren som stormade undan till seger på nya löpningsrekordet 1.11,2 över 2700 meter. En kapning av Traders rekord från 2018 med en tiondel. Åttaårige hingsten Bilibili tränas av Laurent Claude Abrivard, far till jockeyn Alexandre Abrivard. Det var Alexandre Abrivards andra seger i loppet. 2016 vann han Prix de Cornulier med Scarlet Turgot. Söndagens seger var en familjefest och smällde högre.

– Min far och denna fantastiska häst förtjänade att vinna just Prix de Cornulier. Duktiga båda två och två som är mig så kära, sa Alexandre Abrivard.

Traders tog hand om andraplatsen och trea slutade Dexter Fromentro med Camille Levesque i sadeln. Jarmo Niskanens sjuåriga sto Cathy A Quira stod i över hundra gånger pengarna på vinnarspelet och slutade oplacerad.

Mikael Wikner, Kanal 75

Author: SverigeTravet

SverigeTravet är en sajt för alla med målet att bli en vinnare.

Share This Post On

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.