En tränare det lönar sig att spela på med ett hyperintressant nyförvärv. Hans Crebas plockar ut okända Feline Burgerheide under Vaggeryds jackpotkryddade GS75.

– Hästen känns väldigt fin och verkar ha alldeles för lite pengar på sig i förhållande till sin kapacitet, berättar holländaren.

Det finns tränare och kuskar som det lönar sig att spela konsekvent även över längre tidsperioder och många starter. Hans Crebas är en sådan. Den som spelat 100 kronor vinnare hos ATG varje gång Crebas startat en häst sedan starten av 2020 skulle ha gjort en nettovinst på drygt 2 300 kronor. Ännu bättre är siffrorna som kusk där vinsten för spelaren skulle snuddat 8 000 kronor.

Faktum är att det bara finns en annan aktiv i landet som kan visa upp positiv ROI (Return On Investment) i över 500 starter både som tränare och kusk under tidsperioden och det är Markus B Svedberg.

– Jag vet inte om jag är underskattad, men de stora kuskarna är ju alltid hårt spelade och jag brukar skrälla då och då, kommenterar Crebas när han konfronteras med siffrorna.

– Det är kul att höra i alla fall och visst kan jag tycka att mina hästar står i oväntat höga odds ibland.

– Som när jag körde Gerben på V75 i lördags. Visst, han mötte Charliebrown Effe och det var ett tufft lopp, men Gerben är väldigt bra själv. Nu vann vi inte, det var nära, men jag förstod inte hur han kunde stå i över 80 gånger pengarna.

Hade det blivit seger till 84 gånger insatsen så skulle Crebas siffror varit än vassare, men nu fick man nöja sig med tredjepriset, slagna med huvud bakom Zorro Wind. Och faktum är att stallet haft lite stolpe ut i sommar.

– I det stora hela har hästarna gått bra de senaste veckorna, men vi har inte vunnit lopp sedan i midsomras och det ä klart att det stör mig lite grann. Men förhoppningsvis lossnar det snart igen, fortsätter Crebas som i början av året fick ta över ansvaret för stall Palemas tävlingsstall vilket innebär att han har 40 hästar på träningslistan för dagen.

– Jag har aldrig haft så många hästar förut, men det flyter jättebra. Jag har 24 hästar i mitt eget stall och 16 hos Palema. Ännu så länge har det inte varit några problem och jag känner att jag hinner med allting. Det är inspirerande.

”Beredd att köra offensivt”
Med rötter i Nederländerna har Crebas genom åren fått en del hästar från sina hemtrakter. Nämnde Gerben är ett exempel och den senaste heter Feline Burgerheide (GS75-2), ett fyraårigt sto som vunnit 4 av 13 starter, men bara tjänat knappt 85 000 kronor. På söndag gör hon debut i sitt nya hemland och är givetvis extremt svårbedömd för spelarna som är ute efter jackpotmiljonerna på GS75.

– Hästen kom i mitten av juni och vi började med att fräscha upp henne. Sedan har hon känts väldigt fin hela tiden. Hon har gått ett rundbanejobb, på 1.23 på långsam bana och det löste hon på bra sätt. Det känns som en häst med alldeles för lite pengar på sig i förhållande till kapacitet, berättar Crebas som andas optimism.

– Hon är bra förberedd och skulle kunna vinna direkt. Men förutsättningarna är inte optimala. Det är en stark madame som säkert passar bättre på längre distanser. Hon verkar inte speciellt startsnabb så kommer vi kommer nog att hamna en bit bak. Men jag tror att hon klarar att göra grovjobbet själv och är beredd att köra offensivt. Jag tror att hon springer fort på söndag.

Hur fort?

– En 1.13-tid ska hon kunna, så får vi se om det räcker till seger.

Kan behöva lopp i kroppen
Comeback på tävlingsbanan väntar även 5 Henry Palema (GS75-5) som inledde karriären bra i våras.

– Han blev lite sliten efter senaste loppet så vi valde att pausa honom lite grann. Han har gjort bra lopp varje gång och hade nog vunnit på Axevalla näst senast också om jag inte kört så passivt. Han känns också väldigt fin och är likvärdigt förberedd med ett 1.23-jobb på rundbanan.

– Men det är en stor och tung häst, den typen som brukar behöva något lopp i kroppen för att komma igång och få lite mer speed i sig. Jag ligger lägre honom och ser Feline Burgerheide som en klart bättre segerchans, säger Hans Crebas.

Robin Johansson, Kanal 75