Wido Neuroth inför GS75 söndag 18 juli 2021


Svensk galoppsports höjdpunkt hägrar. På söndag rids derbyt på Jägersro. Någon som har stor erfarenhet av att vinna klassikern är Wido Neuroth. I år har han chansen igen i form av favoriten No Short Cuts.

Redan 1990 noterades Wido Neuroth för sin första derbyseger då Gunnar Nordling red Trivial Pursuit till segern. Drygt trettio år senare kan tränarnestorn skryta med 12 derbytriumfer – bara i Sverige. Men att vinna derbyn är knappast något som norrmannen tröttnat på.

– Den dagen jag blir trött på det här, då är det nog dags att lägga av. Jag tycker det är prestigen att vinna de här loppen som lockar, det behöver inte handla om pengarna. Att få fram en treåring som kan gå till toppen, det har alltid varit min ambition och det fortsätter det att vara.

Vilket skulle du lyfta fram som ditt bästa derbyminne?

– Det är segern med Valley Chapel (1999). Han vann ju alla tre derbyn, både i Sverige, Norge och Danmark och på helt olika banor och det är ingen annan som har klarat av det. Det var en helt unik häst det där och nog den bästa som jag haft. Sedan ligger segern med Bokan (2015) också mig varmt om hjärtat, då det var min son Jan-Erik som red och den betyder mycket för mig därför.

No Short Cuts – allas favorit
Vinsten med Bokan för sex år sedan är också den senaste i raden av svenska derbysegrar för Wido Neuroth. Men i årets upplaga tränar han hästen som är de allra flestas favorit. 7 No Short Cuts (GS75-6) avslutade fjolåret med två segrar på Jägersros underlag och när han senast begick årsdebut i Derby Trial slutade det i en förkrossande seger. I derbyt på söndag är det just Jan-Erik Neuroth som tar plats i sadeln.

– Det räknar jag med att han ska bli favorit. Han har visade två gånger i fjol som tvååring att han funkar bra på banan och gick snabba tider redan då. Senast var det lite tung bana och han vann ju väldigt enkelt, så jag behöver inte bekymra mig om hur underlaget kommer se ut. Det finns inget att klaga på med hästen, han har sett laddad ut de senaste veckorna. Han är i riktigt fin författning, blank i pälsen och har blivit mycket mer muskulös än i fjol.

Imponerade stort i Derby Trial
Segern i Derby Trial tog No Short Cuts med många längder till godo på motståndet och formtalet höjdes till 92. Sett till insatsen i genrepet är han tveklöst hästen att slå på söndag.

– Insatsen senast vill jag se lite mer realistiskt på, jag hade ju Lot of Joy i loppet också som var trea i mål men hon klarade inte riktigt banan då den var seg och lite tung. Jag tror att flera av de andra hästarna agerade lite under pari medan No Short Cuts helt enkelt gick normalt, jag vill se på loppet lite mer nyktert och väljer att värdera det så.

Lot of Joy stallets utmanare
Förutom No Short Cuts har Neuroth också 10 Lot of Joy (GS75-6) med i derbyt som ”back up”-plan. Stoet har på sina fyra starter hittills i karriären ännu ingen seger. Kan hon ändå utmana stallkamraten på söndag?

– Jägersros bana kan vara lite variabel, det beror på om det regnat eller vilket väder det är och Lot of Joy hade lite problem med banan senast i Derby Trial då hon inte var stark nog för underlaget den dagen. Lot of Joy är också en bra häst med det är klart att det är No Short Cuts som är den bästa chansen av mina två. Han har en mer lätt galopp, en väldigt lätt aktion. No Short Cuts har bäst förutsättningar.

Har fler segerbud under dagen
Stall Neuroth kommer med totalt sex hästar till Jägersros även i övrigt högkvalitativa tävlingsdag på söndag. Tränaren menar att ingen av dem helt kan avskrivas som segrare och vill särskilt lyfta fram Nouvelle Lune som är ute efter revansch i Margareta Wettermarks Minneslöpning.

– 4 Nouvelle Lune (GS75-4) har inte alltid visat sin bästa sida på Jägersro men hade otur i just det här loppet förra året då hon blev nedflyttad till andraplatsen efter en störning. Hon har gjort flera topprestationer och är väldigt fint i ordning för dagen, det känns som att hon är på gång. Det är nog en toppchans också.

– 6 Couleur Cafe (GS75-1) gör mig tyvärr ofta besviken men han har tränat bra och har en bra vikt här. Hon kan mer än hon visat.

– 1 I Apple (GS75-5) har lite svårt att lära sig, men har tränat bra på sandbanan hemma och det är en spännande häst. Jag väntar lite på att han ska börja visa sin talang på allvar snart.

– 1 Jet Action (lopp 3) är en väldigt bra häst. Han hade lite otur senast i Oslo när han snubblade till men ändå inte var så stort slagen. Hästen funkade inte på Jägersro i fjol men om han kan visa att han klarar banan så är han nog god nog för att vinna ett sådant här lopp.

Daniel U. Olsson, Kanal 75

Author: SverigeTravet

SverigeTravet är en sajt för alla med målet att bli en vinnare.

Share This Post On

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.