Thomas Madsen inför GS75 söndag 21 november 2021


Vem är Kalmartravets bästa sto i Danmark? På söndag kommer svaret på den udda frågan när Call Me Brodda och Ultra Bright går årets tredje rond på Charlottenlund.

– Jag hoppas att det är vår tur nu. Hästen var otroligt fin i sista jobbet, säger Thomas Madsen.

Söndagens GS75 avgörs på den danska nationalarenan Charlottenlund i utkanten av Köpenhamn. Huvudnumret är N J Koster Memorial som ser Danmarks nya fixstjärna Extreme i tung favoritroll. I stoeliten verkar däremot hemmalaget få det fullt upp.

Detta från en småländsk duo som redan hunnit visa upp sig i den danska huvudstaden två gånger i år. Det började under Copenhagen Cup-dagen i maj då Ultra Bright var tungt favoritspelad, men oväntat fick sträcka vapen mot Call Me Brodda.

För tre månader sedan var det åter dags för de båda Kalmarstona att ta bron över sundet och då var Ultra Bright den tuffare när hon betvingade Call Me Brodda från utsidan.

– Jag blir aldrig besviken på Call Me Brodda, det kan jag inte bli, men hon hade ingen bra dag då. Det var väl inte så konstigt att hon var lite sliten, hon hade varit igång i nästan tio månader. Så efter det loppet bestämde jag mig att det var dags att ge henne paus. Hon fick en rundsmörjning hos veterinären och sedan koppla av helt i några veckor, berättar tränaren Thomas Madsen.

”Fullt i tömmarna”
Det verkar ha gjort gott. Call Me Brodda har hunnit få två lopp i kroppen efter återkomsten och senast sprang hon sin snabbaste tid i karriären, 1.10,5/1 640 meter autostart, efter att ha släppt ledningen till en för dagen lysande Sweetman.

– Jag var väldigt nöjd med vad hon presterade. Hon hann lägga på sig många extrakilon under sitt uppehåll och var fortfarande rund om magen. Nu har hon kommit ner i matchvikt igen och så fin som hon var i dagens jobb (torsdag) var det länge sedan jag kände henne. Det märks att hon tagit de här två loppen på bästa sätt.

På vilket sätt kändes hon bättre än vanligt?

– Hon var verkligen på tårna. Man vickar lite med handleden så får man fullt i tömmarna. Det är en härlig känsla när man märker att hon är med på noterna och svarar för minsta signal. Så fin har jag inte känt henne sedan tidigt i våras då hon var tvåa i finalen av Diamantstoet på Solvalla.

Ledningen som gäller
Utan att förringa de övriga motståndarna så ser Ultra Bright åter ut som den tuffaste konkurrenten på pappret och den som vinner söndagens lopp torde kunna titulera sig ”Kalmartravets bästa sto 2021”.

– Det gör att det blir lite extra prestige, helt klart. Vi är väldigt goda vänner jag och Fredrik (Persson), men vi är konkurrenter också och båda vill nog kunna skryta med att ha bästa hästen på banan. Det ska bli kul.

Hur ser du på uppgiften?

– Jag tycker att det ser väldigt bra ut och är glad att vi drog innerspår. Vad jag kollat upp bland konkurrenterna finns det ingen riktig startraket, samtidigt som min häst har väldigt fin teknik och inte missgynnas av spår långt ner i banan. Jag tror att hon kan försvara ledningen och den här gången är det absolut inte aktuellt att släppa. Sedan tror och hoppas jag att det håller hela vägen.

Du körde med skor senast, hur blir det nu?

– Det var för att spara hovarna till det här loppet. Nu kör vi barfota runt om, i övrigt blir det helstängt huvudlag och jänkarvagn som vanligt, säger Thomas Madsen som tar med sig ytterligare en häst i 2 Dixie Dick (GS75-3) och utfärdar en liten varning:

– Hästen gjorde ett fantastiskt lopp på Visby näst senast då han varvade på 1.12 och ändå kämpade hela vägen. Sedan drog han på sig en sårskada och hade stått över lite inför loppet senast då han galopperade utan anledning. Det är problemet med hästen, han har så lätt att strula till det för sig utan att jag hittar någon röd tråd till galopperna. Han är trång i gången och har lätt att slå ihop, det är grundorsaken, och fungerar bäst med jämn fart. Nu har det gått lite väl fort i de senaste loppen, men med voltstart går det lite lugnare från början. Skulle han komma till ledningen och få dra på i egen fart så finns kapacitet för att springa en hög 1.14-tid, men jag känner inte alls till motståndarna och vet inte hur han hanterar dansk voltstart så jag kan inte säga om det finns någon chans att nå spets eller hur långt en sådan prestation räcker i så fall. Vi ändrar inget och det är en häst där man håller andan hela loppet eftersom han kan galoppera när som helst, säger Thomas Madsen.

Robin Johansson, Kanal 75

Author: SverigeTravet

SverigeTravet är en sajt för alla med målet att bli en vinnare.

Share This Post On

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.