Nicklas Westerholm inför GS75 söndag 15 september 2019


Han utsågs till Årets tränare på Romme redan efter sitt första år som proffs 2017. I fjol gick det ännu bättre och i år fortsätter stallet att rada upp segrar. Nicklas Westerholm är på väg mot den absoluta toppen och på söndag spelar han huvudrollen i GS75.

– Vi är rätt på det nu med flera hästar och det ser allmänt bra ut, så jag tror att det kommer vara fortsatt bra ”go” på segrarna, säger han.

Nicklas Westerholm har inlett proffstränarkarriären starkt. Under debutåret vann stallets hästar mer än var fjärde start och tjänade 3,2 miljoner kronor. Året därpå sprang de in 5,5 miljoner kronor med en segerprocent på 19 och under 2019 har det hittills rasslat in 3,4 miljoner kronor med bibehållen segerfrekvens.

– Jag är ingen som klagar men jag känner fortfarande att stallet har ännu mer att ge. De med högst kapacitet har inte riktigt fått ut max i år, men det känns bra att hästarna har presterat som de har gjort under året och har mer att ge resten av året, säger Nicklas Westerholm.

Att döma av formkurvans lutning kan stallets avslutning på året bli storartad. I september har det blivit fem segrar på tio starter.

– Det är jättebra. Vi hade lite oflyt över sommaren då det också gick lite fortare i loppen, vi har kanske inte så mycket sprinterhästar, men vi är rätt på det nu.

Flyttar tillbaka till Sundsvall vid årsskiftet
I dagsläget har Rommetränaren 47 hästar på träningslistan. Men snart stiger antalet.

– Många tror att jag har minskat ner eftersom jag har haft 60-70 hästar men antalet blir ofta mindre framåt höstkanten innan vi köper in unghästar. När de kommer in blir det 15 platser till. Jag ligger på 40-45 hästar på min gård och har egentligen inte fler boxar. Unghästarna står på Romme.

Nicklas Westerholm har byggt upp gården Axelsbo i södra Dalarna under de senaste åren men snart byter han både träningsanläggning och hemmabana. Till årsskiftet går flyttlasset till gården utanför Sundsvall där allt började, där hans pappa, topptränaren Robert Bergh, tidigare hade sin bas. Och där finns plats att växa.

– Min vision för nästa år är att ta ytterligare kliv som yrkesman och tränare. Jag vill hela tiden bli bättre och bättre och tävla mer på de större dagarna, både på unghästfronten och V75. Det är väldigt viktigt för mig.

Att 27-åringen har som mål att slå sig in i den absoluta tränartoppen är inget han hymlar med.

– Så är det. Men det är ett lopp i taget hela tiden och det handlat inte om att jag vill bli bäst varje gång jag går till stallet, utan det gör jag för att jag älskar hästar och att jobba med hästar. Men jag gillar att vara först över mållinjen och jag gillar att tävla på det stora dagarna, och då måste man bli en av de bästa.

När är du ikapp farsgubben, som har blivit utsedd till Årets tränare två gånger och årligen kör in mellan 20 och 30 miljoner kronor?

– Nu frågar du om den absolut bästa, säger Westerholm och skrattar.

– Men det beror på antalet hästar. Jag måste träna lika många för att matcha hans siffror och det är en bit bort. Sedan beror det så klart på hur länge han kör på. Men jag hoppas att jag närmar mig honom inom fem år.

Hur är det med rivaliteten mellan dig och Robert?

– Vi har ingen rivalitet alls utan är väldigt nära både som far och son och som vänner. Vi pratar mycket om både travet och livet i övrigt. Det klart att det ger en extra kick när vi svänger in sida vid sida på något upplopp, men det är ingen hatkärlek eller något sådant utan jag ser hellre att han vinner än någon annan, även om jag inte vill vara förste förlorare.

Första gången med ryckhuva
I söndagens GS75 på Romme blir det inga upploppsdueller mellan far och son. Robert Bergh är nämligen inte på plats. Men Nicklas Westerholm har flera segerfarliga hästar till start på hemmabanan. Först ut från stallet är Prediction (GS75-5) och On Track Banditen i lärlingsloppet (GS75-5). Den förstnämnde har inte tävlat sedan juni då han höll till andraplatsen från ledningen.

– Jag tycker väl att han kan bättre men det går åt rätt håll. Vi har tuffat till träningen och det har gett effekt. Men det kan bli jobbigt nu när han inte har startat på ett tag, även om han är väl förberedd.

On Track Banditen galopperade från start i sin första start på tre månader senast men kom tillbaka starkt och gick i mål som femma med sparade krafter.

– Prestationen var bra. Han såg väldigt fin ut och vi hoppas att han fortsätter på den inslagna vägen. Han kommer att göra en bra insats och nu blir det första gången med ryckhuva. Det ska bli intressant. Dessutom blir det nog skor fram. Jag tror att han mår bättre av att gå med det.

Så Banditen är den hetare av dina två i loppet?

– Absolut! Prediction kan slå honom med rätt lopp men Banditen har bättre form.

Har blivit 40 meter bättre
Form har även Papidoux (GS75-6). För att inte säga superform. Hästen har gått från klarhet till klarhet under sensommaren och rundade senast motståndet från jumboplats till seger på 300 meter.

– Han har väldigt bra form. Vi har ändrat träningsupplägg på honom och det har gjort honom 40 meter bättre sedan Solvallastarten i början av juli. Jag har haft på känn att han ska komma och det är väldigt kul att se att det slår så väl ut när man gör ändringar. Men oavsett vad han möter behöver han ha det där upplägget, och få lite hjälp på vägen, så det måste man tänka på. Spår fyra i volten hade han när Björn (Goop) vann med honom i Karlstad så det ska inte vara något problem.

Papidoux körs av Carl Johan Jepson. Nicklas Westerholm ska själv sitta upp bakom Blytung Am (GS75-6).

– Han är bättre än vad han har visat i loppen på sistone. I Hudiksvall näst senast hade han problem med travet på en lite speciell bana och han satt dessutom fast. Senast galopperade han 500 kvar i en tempoväxling när han satt i ett bra läge för att anfalla.

Hur står han sig gentemot Papidoux?

– Det är helt olika hästar. Kapacitetsmässigt är de precis lika bra och de kommer ha tjänat lika mycket pengar när de avslutar sina karriärer. Men på formen är det fördel Papidoux. Anledningen att jag valde Blytung Am är att han är lite mer speciell i aktionen.

Planerar du några ändringar på dessa två?

– Det är inte bestämt men det kan hända att Papidoux går med skor den här gången på grund av att han har ett bra V75-lopp i början av oktober. Det blir nog inte jänkarvagn heller nu när det är volt. Blytung Am ska tävla barfota runt om igen.

Svårslagen i ledningen
Även i den avslutande GS75-avdelningen har Nicklas Westerholm två hästar till start. Med spår sju bakom startbilen och med Kaj Widell vid tömmarna startar Qiao Q.L. Hon tog en enkel triumf från sin favoritposition ledningen när hon senast var tillbaka på banan efter två månaders tävlingsuppehåll.

– Hon har bra form och går bäst i ledningen. Därifrån är hon väldigt svårslagen. Då är det bara de riktiga topp-toppstona som är bättre. I andra positioner är hon mycket klenare. Jag tror bara att hon har vunnit ett lopp bakifrån. Nu är det lite vingelläge men kommer hon till spets, eller i alla fall får sitta bland de tre fyra främsta, tror jag på chans.

Från spår åtta kör Westerholm Patricia Zaz.

– Hon såg jättefin ut senast och avgjorde på ett jättebra sätt. Jag tror att hon kommer vara lika bra den här gången och jag kommer nog att ladda framåt. Hon hade skor fram senast och såg finare och tryggare ut med det, så vi kör så igen.

Vilken av dina två i loppet är först i mål?

– Det är olika typer av hästar det också. Qiao Q.L. får spelarna värdera efter hur de tror att hon kommer till. Kommer hon till ledningen blir hon svårslagen.

Bästa chansen av samtliga?

– Då säger jag On Track Banditen.

Ola Johansson, Kanal 75

Author: SverigeTravet

SverigeTravet är en sajt för alla med målet att bli en vinnare.

Share This Post On

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.