Mercedes Balogh inför GS75 söndag 11 oktober 2020


Flerfaldige miljonären Sauveur har inte varit synlig på en travbana på drygt tre år. På söndag gör tioåringen comeback i ny regi.

– Detta är ingen normal häst och jag blir inte förvånad om han vinner, säger hästens tränare Mercedes Balogh.

Sauveur inledde karriären hos Åke Lindblom och firade stora framgångar med flera V75-segrar. Hästen flyttades som sexåring till Björn Goop med sikte på det franska vintermeetinget. På fem starter vann Sauveur ett lopp i Frankrikeinnan han vände hem och segrade i Harper Hanovers lopp på Solvalla på nytt världsrekord. Kort därefter blev Sauveur allvarligt skadad och har inte synts i startlistorna på drygt tre år.

– Jag har haft honom i ett år ungefär och vet att han haft problem med en sena, berättar Mercedes Balogh.

Tanken var att Sauveur skulle startat tidigare, men då tillstötte nya problem.

– Han blev plötsligt jättehalt och vi trodde att han fått problem med en hov. Vi hittade inget och till slut så fick vi åka till Mälarkliniken. Det visade sig att han hade en fraktur i ett bakben och fick opereras och jag var inte speciellt optimistisk. Han har haft samma skada i det andra benet så han är ihopskruvad i bägge sina bakben, säger Örebroamatören.

Fin i provlopp
Sauveur återhämtade sig snabbt och har nu kunnat förberedas ordentligt inför comebacken.

– Han var mycket tränad innan skadan och tappade inte så mycket som jag trodde han skulle göra. Nu har han fått vara med i några provlopp och för ett tag sedan sprang han runt 1.13/1600 meter med ännu snabbare sista 500 meterna. Han var själv och gjorde det väldigt lätt.

Efter lite letande i propositionerna blev det ett långlopp som kan passa starke Sauveur.

– Han blir sällan trött när jag jobbar honom. När vi tränar tillsammans med andra hästar och dom börjar bli lite sega så har Sauveur mycket energi kvar.

Vad har du för förhoppningar på honom?

– Han känns jättefin och jag blir inte förvånad om han är med och slåss om segern, men samtidigt går det inte att ställa några krav på honom efter ett så långt uppehåll. Han tycker fortfarande att detta är jättekul och jag hoppas att han får vara frisk och fräsch så ska han ha en del att hämta framöver. Detta är ingen normal häst, det har han visat flera gånger, säger Mercedes Balogh.

Joakim Brundin, Kanal 75

Author: SverigeTravet

SverigeTravet är en sajt för alla med målet att bli en vinnare.

Share This Post On

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.