Mattias Djuse inför GS75 söndag 26 april 2020


Brödraskapet har börjat återförenas. Mattias Djuse har samlat två av sina yngre bröder på Hårby Gård.

– Den stora skillnaden är att jag inte behöver åka på lika mycket trav själv. Det viktigaste är att allt fungerar och det gör det, säger storebror som startar två spännande hästar inom Grand Slam 75 på Solvalla på söndagen.

Fyra travtokiga bröder som alla gått sin egen väg mot framgång. Men plötsligt har tre av bröderna Djuse hamnat under samma tak, på storebror Mattias träningscamp Hårby Gård belägen mellan Bålsta och Enköping. Det hela skedde lite av en slump. Yngste bror Magnus, 19, har gjort kometkarriär som catchdriver och behövde en mer strategisk hemort än Östersund varifrån resorna runt i landet blev för dryga. Lösningen blev en flytt till storebrors träningsanläggning, men med det följde även kravet att hjälpa till med hästarna.

– Han jobbar i stallet när han inte kör lopp och får lite lön också. Jag tror inte att han har haft ett avlönat jobb förut, han började ju köra samtidigt som han gick i gymnasiet. Så nu får han kliva upp på morgonen också, säger Mattias Djuse nöjt och fortsätter:

– Jag tror att han tycker att det är kul att hjälpa till. Och för mig har det blivit en avlastning när det kommer till tävlingarna. Som ikväll (torsdag) behöver jag inte åka med till Gävle med två hästar, istället är Magnus med eftersom han ska köra.

Hästägare och feeling avgör
Vem som sköter tömmarna i storebrors stall, som i fjol körde in över 14 miljoner kronor och knackar på dörren till topp-10 i landet, verkar däremot mer eller mindre slumpmässigt. Åtminstone för en utomstående betraktare.

– Jag kör gärna själv, men det är upp till hästägarna också. Om jag inte får rätta feelingen så sätter jag upp någon annan. Det varierar, förklarar Djuse som överlåtit stallets stjärna Racing Brodda till Rikard N Skoglund och alltså låter Magnus köra alltmer.

Tredjebroder Mats blev framröstad till ”Årets komet” i Sverige 2019, men är inte inblandad i verksamheten. Istället har bror nummer två, Martin, i dagarna anslutit från Frankrike – där travsporten för närvarande är pausad på grund av coronapandemin.

– Martin kom med sina egna hästar och de tränar han själv. Men hans sambo har fått anställning hos mig. Det är roligt att vara tillsammans igen.

”En sådan häst vill man gärna köra själv”
Bakom söndagens två hästar är det chefen själv som sitter i sulkyn när huvudstaden bjuder in till tävlingar över Bällstaån. Djokovic inledde karriären med fyra segrar på fem starter och följde upp med att kvala in till Svenskt Travkriterium. Men där blev det galopp, vilket även var fallet i sista starten i fjol och årsdebuten som fyraåring.

– Alla galopper har kommit i sista sväng och utan någon riktig anledning. Därför valde vi att sätta på helstängt huvudlag senast och det fungerade, så vi låter det sitta på igen.

När Djokovic äntligen gick felfritt igen fick han visa att han alltjämt är en häst långt utöver det vanliga. Trots stenhård inledning gick han undan på en 1.12-tid över full distans, en sällsynt prestation för hästar med under 300 000 kronor på bankkontot.

– Det är en häst med kapacitet att vara med i årgångsloppen och jag hoppas och tror att han ska kunna vara det. Derbyt i höst är det stora målet, säger Mattias Djuse som kört hästen i samtliga starter.

– En sådan häst vill man gärna köra själv…, lyder förklaringen.

Vad gäller söndagens uppgift från spår 11 bakom bilen så är det emellertid inte självklart att hästen – som bara förlorat en gång i felfritt lopp – kommer att få gå i botten.

– Jag vill köra till slut. Det är en lång säsong och det kommer viktigare lopp längre fram. Men samtidigt litar jag mycket på hans förmåga att gå till slut så det är klart att jag tror på vinstchans ändå.

”Väl förberedd”
Söndagens andra häst Mr Deauville gör comeback efter nästa årslång vila. Hästen som galopperade i sex av sju starter vintern 2018-2019 hittade plötsligt stilen i somras då han tog två raka segrar i övertygande stil.

– Det har varit mycket problem och jag vet inte vad det var som fick honom att fungera. Kanske fick han äntligen tillbaka självförtroendet. Kapaciteten har han alltid haft. Tyvärr drabbades han av en skada som tagit lång tid att komma tillbaka ifrån.

Hur är han förberedd inför återkomsten?

– Han är väl förberedd och har gått ett bra jobb på rundbanan inför det här. Jag tycker att hästen är bra och tror att han ska prestera direkt, men det blir ändå ett snällt upplägg. Vi smyger med i det längsta och kör till slut, säger Mattias Djuse och summerar:

– Båda hästarna är bra i ordning, men givetvis är Djokovic den som spelarna ska tänka på först. Han är bra nog att vinna även med ett defensivt upplägg.

Robin Johansson, Kanal 75

Author: SverigeTravet

SverigeTravet är en sajt för alla med målet att bli en vinnare.

Share This Post On

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.