Krister Jakobsson inför GS75 söndag 22 december 2019


Han har ryckt upp sig rejält och levererat två smällkarameller i rad. Nu hoppas Krister Jakobsson att det ska bli tredje raka segern för Jeppas Qurt.

– Jag tror absolut att han kan vinna igen, säger Bollnäs-tränaren inför söndagens Grand Slam 75 på hemmabanan.

Bollnästravet är värd för söndagens miljonspel och banan får celebert besök av Åke Svanstedt som är hemma i Sverige för att fira jul och nyår. Svanstedt kör bland annat sin delägda häst Gott Klirr utanför Grand Slam 75 och ett par andra hästar på streckspelet.

En hemmahäst som annars har levererat två riktiga skrällar i rad är Jeppas Qurt. Han har verkligen hittat toppformen i säsongens elfte timme och tagit två raka segrar. Vinnaroddsen har varit 38 respektive 35 gånger pengarna. När han senast skrällvann på V86 förra veckan var hästen streckad på blott en procent. Det är också årets två enda segrar och i sulkyn har kusktalangen Mats E Djuse suttit. Den som sköter träningen är Krister Jakobsson i Bollnäs.

– Jeppas Qurt (GS75-6) har varit jättebra måste jag säga. Hästen har varit rejält förbättrad i de två senaste starterna. Eller egentligen i de tre senaste då han för tre starter sedan spurtade bra då också. Han har gått framåt minst en klass, säger Krister Jakobsson.

Vad är förklaringen till de här plötsliga framgångarna?

– Vi har hållit på och åtgärdad och fått ordning på hästen lite bättre. Framförallt är han mer körbar i svängarna och det gör att han sparar mer krafter också. Sedan är hästen ganska så harmonisk för dagen och har mognat helt enkelt.

Vad säger du om senaste insatsen? Är du lika överraskad som spelarna?

– Ja, det får jag säga. Visserligen visste jag att han var i ordning och hade ett bra läge men han mötte bra hästar. Han tog fram lite mer än vad han har gjort tidigare och det var väldigt kul. Det funkade bra att han gick med skor också, vilket var glädjande eftersom det är skor som gäller nu under barfotaförbudet i vinter.

Har vunnit med skor och brodd funkar bra
Jeppas Qurt lär bli betydligt mer betrodd den här gången när han startar i den sjätte GS75-avdelningen. Han har spår fyra bakom startbilen och körs återigen av Mats E Djuse.

– Jag tror absolut att han kan vinna igen. Le Crack Sox ser ut att vara värst emot från innerspåret och det är snabba hästar både invändigt och utvändigt. Min är hygglig från start och har öppnat ganska så rejält när vi har tryckt av honom från början. Men jag tror att Mats mer kommer att söka en bra position och spara krafterna till slut.

– Skor går som sagt bra och vi får se hur banan blir om det det behövs broddar. I så fall är det inga problem, han tränar med brodd och vann på en krävande bana näst senast. Inga ändringar i övrigt och mina hästar går bra för dagen efter att det har varit lite segt i sommar, säger Krister Jakobsson som har 20 hästar i träning.

Michael Carlsson, Kanal 75

Author: SverigeTravet

SverigeTravet är en sajt för alla med målet att bli en vinnare.

Share This Post On

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.