Kenneth Haugstad inför GS75 söndag 14 mars 2021


Efter årslång tävlingsfrånvaro ståtar han med två raka segrar. På söndag ska talangen fortsätta triumftåget i GS75 i Eskilstuna.

– Jag tror på bra segerchans oavsett löpningsförlopp, säger hans tränare.

I augusti 2019 vann Yankee Dee (GS75-2) sin tävlingsdebut i överlägsen stil från ledningen. Men gången efter blev det galopp. Därefter dröjde det över ett år innan han var tillbaka på tävlingsbanan.

– Han började jättebra hos Johan men sedan började det krångla, han kastrerades och råkade sedan ut för en hovbensfraktur, berättar Kenneth Haugstad, som tog över tränaransvaret från Johan Untersteiner i somras.

– Hästen kom i bra skick och jag var nöjd med honom till en början, men så fick han problem med höger bak. Det visade sig att han hade lösa benflisor. De rensade vi bort och efter det har han gått kval och gjort två starter på bra sätt.

Imponerade stort senast
”Bra sätt” är en försiktig beskrivning av Yankee Dees insatser. I debuten för sin nya tränare vann han mycket enkelt från ledningen och senast imponerade han stort. Från bakspår hamnade han i kön och via avancemang i tredjespår landade han utvändigt om ledaren knappa varvet från mål. Genom slutkurvan såg han mäktig ut och på upploppet avgjorde han med en gäspning utan att Kenneth Haugstad behövde mana på honom.

– Jag hade mycket kvar att köra med och eftersom det var 15 grader kallt var inte banan precis jättebra heller. Han har bara 80 000 kronor på sig men det har börjat bra i alla fall, och det bör vara till hans fördel att det blir mildare väder och bättre banor nu. På söndag ska han gå sommarskodd.

Det är en sliten fråga, men hur höga tankar har du om honom?

– Han har väldigt bra huvud, men så är han efter Muscle Hill också. Det finns ingen bättre avelshingst om du frågar mig. Det är förstås svårt att säga men jag tror att det är en häst som kommer duga i V75® på sikt. Det är målsättningen.

”Kommer ladda framåt”
På söndag är det Grand Slam 75, kryddat med jackpotmiljoner, som gäller för Yankee Dee. Femåringen ska prova kort distans för första gången och startar med nummer sex bakom startbilen.

– Helst vill jag inte ta ut hästar på sprint så här tidigt i karriären men det här loppet passar perfekt och både motstånd och läge ser bra ut. Och fort kan han springa. Senast gick han 1.13 sista varvet. Alla lopp ska köras men han kändes jättefin i senaste jobbet och jag åker till Eskilstuna med segerambitioner.

Det känns inte som någon vild gissning att du tänker ladda för att komma till ledningen?

– Han var bra med på noterna i Bollnäs näst senast och öppnade väldigt rappt. Han kommer inte vara sämre från start nu och jag kommer ladda framåt. Sedan får vi se vad som händer men jag tror på bra segerchans oavsett löpningsförlopp.

Ola Johansson, Kanal 75

Author: SverigeTravet

SverigeTravet är en sajt för alla med målet att bli en vinnare.

Share This Post On

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.