Joakim Lövgren inför GS75 söndag 16 augusti 2020


Varvet runt – en engelsk mile – är loppets längd i söndagens Grand Slam 75-omgång på Tingsrydtravet. Racing Mange kommer från starter i Elitloppet och Hugo Åbergs och möter inte fullt lika tuffa lekkamrater den här gången.

– Det ska bli kul att se vad han kan prestera på en milebana – det är första gången han provar på det, säger tränare Lövgren.

Racing Mange från Jägersro har ställts mot europaeliten i så gott som varje start under våren och sommaren. Årets enda seger kom i Gävle i maj, på den vid tiden snabbaste tiden i Sverige under 2020. Racing Mange travade då 1.09,7 över 1 609 meter och blev klar för Elitloppet.

Joakim Lövgrens häst är allround och även om segern i finska miljonloppet Kymi Grand Prix förra sommaren kom över medeldistans är det en sprinter av rang vi pratar om. På söndag är uppgiften 1 609 meter med bilstart på milebanan i Tingsryd – ett varv på Sveriges enda milebana.

Racing Mange möter hästar som Heart Of Steel och Volnik du Kras. Klar favorit blir han ändå i den femte avdelningen av Grand Slam 75. Joakim Lövgrens springare lottades till ett innerspår bakom bilen på söndag. I finalen av Elitloppet i maj tog sjuåringen ledningen från just ett innerspår.

– Sedan kunde vi inte svara när Redéns häst Missle Hill blåste till efter en bit. Jag hoppas att det inte är någon som är fullt lika snabb den första biten på söndag. För mig är det önskvärt att hålla innerspåret nu, säger Jägersrotränaren.

Det blev en sjundeplats i elitloppsfinalen. I den senaste starten slutade Mange femma i Hugo Åbergs Memorial på Jägersro. Sjätteplatsen däremellan i Årjängs Stora Sprinterlopp i juli blev misslyckad menar han.

– I Årjäng blev det ett lopp som Mange inte hade någon större nytta av. Det var ett svårt läge (åttondespår) och väderleken var emot oss. Eftersom det var väldigt långt mellan loppen till Årjäng så var det synd. Det där förde inte alls hästen framåt som jag hade velat till Åbergs. Mange hade inte fått de bästa förberedelserna och prestationen på Jägersro blev därefter. Inte dålig men det var heller inte någon av hans bästa, säger Joakim Lövgren.

Ska det vara goda chanser till spets och seger på söndag i stället tycker du?

– Spetsstriden har jag inte studerat i detalj, så det får var och en bedöma. Men vi vill till ledningen och han är normalt mycket snabb. Han har ju bara tävlat i grupp I-lopp mot bästa möjliga motstånd. Så på så sätt är det ändå en mildare uppgift han har framför sig den här gången. Men det är inga dåliga hästar han möter och han kommer nog att behöva tänja på sig. Det ska bli kul att se vad han kan prestera på en milebana – det är första gången han provar på det. Det blir normalt utrustning.

Vad säger du om formen du har på stallet?

– Under stora delar av året har det varit enstaka hästar som kommit upp i prestation, som Racing Mange och ett par till. Men stallformen generellt har inte varit lika bra som vi varit vana vid. Det är någonting som vi tittar på och jobbar med hela tiden.

Vad tror du om stallets övriga hästar i söndagens Grand Slam 75-omgång?

– Som det ser ut nu är 4 Oliveria (GS75-7) den som har bäst chans av mina övriga efter Racing Mange. 3 Chumani i samma lopp går bra hela tiden och är inte ute ur bilden heller. Oliveria är ny i vår träning och innan hon gjort första starten för oss är det svårt att säga hur mycket som skiljer. Men det är mycket som tyder på att Oliveria hittar till ledningen och därifrån är det ju fördel.

10 Oscar L.A. (GS75-4) och 11 Happy Few (GS75-2) fick båda bakspår över 1 609 meter. För tufft?

– Oscar är ju bra. Men det kommer att gå fort i det där loppet och han ska runda många och det är helt och hållet de andras taktik som avgör om han hinner fram eller inte. Det är lätt hänt att det blir för långt fram när man sitter en bit ner i fältet i Tingsryd, det är min uppfattning efter att jag kört på Tingsryd. Upploppet är inte så jäkla långt heller som man kan tro. Det är ju samma för Happy Few, lätt att komma på vingel. Happy Few är lite grön och det går inte att köra med honom i alla lägen. Det är en fin häst annars men ”under utbildning”, slutar Joakim Lövgren.

Mikael Wikner, Kanal 75

Author: SverigeTravet

SverigeTravet är en sajt för alla med målet att bli en vinnare.

Share This Post On

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.