Jimmy Jonsson inför GS75 söndag 4 juli 2021


Fjolårets norske kriterievinnare Tangen Bork blir en av attraktionerna i Bollnäs på söndagen. Segerstaplaren jagar åttonde raka fullträffen och blir stor favorit i sprinterloppet H.K.H Prinsessan Madeleines Pokal för kallbloden.

– Han är hemskt lättsam den här och har inte så många svagheter, säger Jimmy Jonsson i stall Öystein Tjomsland.

Fyraårige Tangen Bork är en av de gulbruna i sportdatasystemen – färgen som tidigare kallades ”bork”. Hästen är inte bara fin att se på. Tangen Bork är en stor talang som hittills segrat i åtta av tio starter i karriären. På söndagen körs tre lopp inom ramen för Grand Slam 75 på Bollnästravet. Avdelning fyra är tävlingsdagens begivenhet – H.K.H Prinsessan Madeleines Pokal med 150 000 kronor i förstapris. Ett sprinterlopp för fyraåriga kallblod.

Norskfödde Tangen Bork slutade trea i debuten som treåring i fjol. I uttagningsloppet till det svenska kriteriet galopperade hästen bort sig och blev femma. Resten har handlat om segrar. I det norska kriteriet i september var hästen överlägsen efter ledning från start till mål. Samma visa i den senaste starten för någon vecka sedan då Tangen Bork vann Sleipners Fyraåringslopp på Hagmyren.

Tom Erik Solberg körde då till ledningen från ett åttondespår bakom bilen och kunde glida undan till en överlägsen seger med gott om krafter sparade i hästen. I GS75-4 blev det ett åttondespår igen i loppet med nio startande.

– Det var ett spår långt ut på vingen senast också men han är ju naturligt startsnabb och löste det. Han var väldigt fin i loppet, det var inga konstigheter. Inför söndagen ser allt bra ut och han fortsätter barfota runt om. Tangen Bork är bra men det är motståndet också och han måste ju vara på topp för att det ska kunna gå vägen igen, säger Jimmy Jonsson, försteman i Öystein Tjomslands stall.

”Han har ju alla kvaliteter”
Öystein Tjomsland staplar derbyn och kriteriesegrar på varandra. H.K.H Prinsessan Madeleines Pokal i Bollnäs har han vunnit tre gånger tidigare som tränare. Grisle Odin G.L. vann loppet i fjol och följde upp med en seger i derbyt i Norge under hösten

– Tangen Bork håller samma nivå, helt klart. Men man kan inte bara gå efter hur kul och läckert det är att se talanger springa och vinna som fyraåringar. Det behövs alltid mer för att ta sig vidare till den äldre eliten. Men visst. Han har ju alla kvaliteter, hästen är både stark och snabb. Framför allt är han fin att köra, lättplacerad. Det är aldrig strul runt honom, säger Jimmy Jonsson.

Tom Erik Solberg Solberg samarbetar med Nils Munkhaugen och kör alla hans hästar. Tangen Bork är inget undantag. Öystein Tjomsland som tränar kör själv Langlands Hövding i samma lopp. Langlands Hövding kvalade in till finalen av Svenskt Travkriterium där hästen ströks på grund av hälta. Vegard Wolden Lundström tränade då och Öystein Tjomsland har tagit över efter det.

– Langlands Hövding var bara fin i comebacken på Leangen senast och vann. Det är en talang det också. Men för honom fattas det så klart en del lopp innan han blir som bäst efter att ha varit borta så länge. Men han är på ”g” i alla fall, säger Jonsson.

Det är en fin kallblodsdag i Bollnäs på söndagen och starten på en tävlingsintensiv månad.

– Det är det, juli ligger framför oss då det är derbykval och kriteriekval och förhoppningsvis finaler senare. Det är väl den mest spännande månaden på hela året, säger Jimmy Jonsson.

Mikael Wikner, Kanal 75

Author: SverigeTravet

SverigeTravet är en sajt för alla med målet att bli en vinnare.

Share This Post On

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.