Jan-Olov Persson inför GS75 söndag 4 juli 2021


På söndag avgörs Grand Slam 75 på Bollnäs och tre kallblodslopp står på menyn. Sveriges kallblodstränare nummer ett Jan-Olov Persson startar sex hästar i omgången.

– Det blir spännande att se om Dunungen kan hålla undan trots sin orutin, säger Jan-Olov Persson.

Sommaren har tagit ett stadigt grepp om Sverige och storloppen avlöser varandra framöver. Även kallbloden har många penningstinna lopp att se fram emot framöver. På söndag när Grand Slam 75® avgörs på Bollnäs körs bland annat Hälsingehambon för 3-5-åriga ston med 100 000 kronor i förstapris. För hingstarna/valackerna körs H.K.H Prinsessan Madeleines Pokal med 150 000 kronor i förstapris. Jan-Olov Persson är Sveriges kallblodstränare nummer ett och har ett CV som få andra och är alltid med i resonemanget när det handlar om de lite större loppen. I stallet finns 90 hästar och blandningen är bra mellan åldrarna och det finns hästar i alla klasser.

Naturligtvis är det de yngre gardet som tilldrar det största intresset. Stall Persson tränar 23 treåringar och flera av dom har redan visat framfötterna.

– Vi har haft en fin vinter och har kunnat träna på bra och det är fina hästar över lag. Kallblodstravaren har utvecklats väldigt mycket de senaste åren och det är mycket tack vare att aveln har gått framåt mycket de senaste tio åren. Det blir spännande att se vad som sker i sommar och framöver, hästarna känns fina, säger Hagmyrentränaren.

Fördel kallbloden
Kallblodssporten har fått en rejäl uppryckning de senaste åren och för dagen finns det lite för lite lopp i vissa klasser.

– Det är media som fått upp ögonen för kallbloden och hjälpt till att få upp intresset. Sedan har flera av landets största hästägare har klivit in och köpt välstammade unghästar och det är förstås bra. Antalet kallblod i träning ökar sakta men säkert samtidigt som antalet varmblod i träning har minskat en hel del. Just för tillfället finns det faktiskt lite för lite starttillfällen för kallbloden, säger Persson.

På söndag har stallet sex hästar till start i Grand Slam 75-omgången, men ingen av dom körs av tränaren själv.

– Jag är tyvärr avstängd och får följa loppen vid sidan, det ska nog gå bra, det är säkra grabbar som kör, säger Jan-Olov och lämnar följande omdöme om chanserna.

– 1 Dunungen (GS75-2) är en jättefin häst. Hon fick ge sig med minsta möjliga marginal senast efter tre raka segrar. Det gick 1.22,5 sista 400 meterna och det är väldigt starkt för en treåring. Dunungen utvecklas hela tiden och känns fin i träningen. Nu möter hon tuffa hästar med tillägg och det ska bli väldigt spännande att se om hon kan hålla undan. Banan på Dannero är inte alls lika snabb som Bollnäs och jag tror att hon springer under 1.28 och det tror jag räcker långt. Det är Margareta Wallenius-Kleberg som äger Dunungen och jag hoppas att vi ska kunna vinna Stokriteriet en gång till. Vi vann med Uggla I Mossen 2016 med samma konstellation och siktar på att göra det igen.

– 7 Åsa Klipp (GS75-2) var senast ute i ett försök och finallopp och hon var riktigt bra. Hon hade nog kunnat vunnit finalen om hon inte snubblat till mitt på upploppet. Nu är det täta starter och vi får se hur hon hanterar det. Hon känns fortsatt fin i träningen.

– 2 Wolt (GS75-4) har utvecklats mycket på slutet. Senast hängde han med klart positivt bakom vinnande Tangen Bork. Han är med igen och blir mycket svårslagen och kan Wolt vara bland dom tre är det bra gjort.

– 6 Oppgårdsdrängen (GS75-4) är bra och han tillhör de bättre fyraåringarna i landet. Senast åkte han på stryk av Tangen Bork och det är väl stor risk att det blir så igen. Tangen Bork har ett dåligt läge, men det hade han sist också och vann ändå. Om man garderar är både Wolt och Oppgårdsdrängen streckvärda.

– 9 B.W.Bille (GS75-4) är en bra sprinter, men han är alldeles för osäker. I första hand måste han gå felfritt och skulle han göra det så är det pengar som gäller för honom.

– 6 Sölvestads Atlas (GS75-7) är bra i ordning och har vunnit fyra lopp i år. Allt känns bra i träningen och jag tror att han är med där framme om det stämmer med positionerna.

Joakim Brundin, Kanal 75

Author: SverigeTravet

SverigeTravet är en sajt för alla med målet att bli en vinnare.

Share This Post On

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.