Jan-Olov Persson inför GS75 söndag 28 juni 2020


På söndag är det kallblod för hela slanten som gäller på Grand Slam 75. Jan-Olov Persson har hela 25 hästar till start under tävlingsdagen vilket är nytt rekord. Kallblodskungen bjuder på flera vinnare på miljonspelet.

– Smedheim Solan är min klart bästa chans. Det räcker med ett streck i det loppet, tipsar Persson.

Det har blivit dags för kallblodens dag på Hagmyren som körs för andra året i rad. Idel kallblodslopp på programmet med andra ord och vad passar väl bättre då än att gå igenom omgången med kallblodskungen själv. Jan-Olov Persson har laddat ordentligt och selar ut inte mindre än 25 egentränade hästar under hela tävlingsdagen.

– Det är rekord för oss på en och samma dag. Det krävs noggrann planering av allt men det underlättar också att det är hemmaplan. Sedan är personalen grymt duktiga så det ska nog gå bra, säger Jan-Olov Persson.

Järvsöfaks firades med morötter på 26-årsdagen
När man har kallblodskungen på tråden är det lätt att man kommer in och pratar om den fyrbenta kallblodskungen. Järvsöfaks fyllde 26 år i tisdags och den folkkära hästen radade upp segrar mellan 1997 och 2009. Totalt vann ”Faxen” 201 lopp på 234 starter och tjänade över 21 miljoner kronor. Han slog flera världsrekord och är en av svensk travsports största stjärnor genom tiderna med bland annat 48 segrar på V75. Järvsöfaks har även gjort stor succé i aveln och firade sin födelsedag med uppvaktning i hagen hemma på gården hos Jan-Olov Persson. Där lever han ett lugnt pensionärsliv.

– Folk kom med morotspåsar och grejer och det är nästan likadant varje år. Det kommer fortfarande folk som hälsar på honom regelbundet. Det är kul att han fortfarande är så uppskattad, säger Persson.

Hur mår Järvsöfaks för dagen?

– Jo, men det är ganska bra. Det är väl lite sådär hur det blir med hans tänder framöver och vi tar en dag i taget. Men kroppsligt sett är det ganska bra för att vara 26 år. I år blir det inga besök på banorna när det inte är någon publik. De senaste åren har han ju visat upp sig, bland annat på elitloppshelgen i fjol vid entrén vilket var uppskattat.

– Nu är det väl risk att världsrekordet ryker för honom i augusti. Han har ju haft det i 15 år men det ska köras ett rekordförsök i Bollnäs där Odd Herakles och Månprinsen ska vara med.

”Vi behöver fler kallblodslopp”
Jan-Olov Persson är en av initiativtagarna till söndagens kallblodsdag och förutom Hagmyren och Bollnäs har även Bergsåker kört en tävlingsdag med enbart kallblod.

– Det är helt suveränt och vi skulle säkert kunna få plats med två banor till som bara körde med kallblod under en tävlingsdag. Det är ju så här att när det gäller varmblod kontra kallblod så har procenten på de som startar gått ner när det gäller varmblod, men den har gått upp när det gäller kallblod. Vi kör 1000 kallblodslopp om året men skulle faktiskt behöva köras några till, säger Jan-Olov Persson.

– Vi har legat på en liten ökning varje år medan varmblodshästen har sjunkit katastrofalt. När det gäller procentuellt så har populationen för kallbloden blivit större än varmblodspopulationen.

”Han kanske kan slinka undan”
Hagmyren-tränaren har haft ett bra år så här långt och stallets hästar har vunnit 69 lopp och sprungit in drygt 4,5 miljoner kronor. Segerprocenten är goda 20 procent och de här siffrorna lär bättras på kommande söndag. Janne Persson har flera heta chanser på Grand Slam 75 och han ger följande tipsvinkar på miljonspelet, både om sina egna hästar men även om några konkurrenter. I Grand Slam 75-inledningen har Persson en trio som är hårt betrodda.

– Järvsö Bukefalos (GS75-1) kommer nog att vara lite bättre nu när han har fått ett lopp i kroppen. Han hade varit borta länge inför senaste starten. Egentligen skulle jag ha kört ett rygglopp men jag fick ju köra lite lugnare i andra femhundringen så då tyckte jag det var för sent att släppa sedan. Men Ove A började trycka i tid utvändigt med sin häst och min gjorde ett godkänt lopp ändå. Han är snabb ut och har ett bra spår. Det är inte omöjligt att han kanske kan slinka undan.

– Häsen Räsern (GS75-1) har kommit i fin form och tagit tre raka segrar. Han är inte så tokig den här. Nu är det kort distans och vi får se hur han hanterar det, men jag tror det går bra. Han är stark i avslutningen och måste räknas igen.

– Prins C.K. (GS75-1) hoppade direkt i starten senast och han är spänd fortfarande. Sedan blev det en ny galopp in på slutvarvet när hästen framför honom hoppade. I såna lägen blir han lätt lite för ivrig. Jag tycker annars att hästen har sett bättre och bättre ut än i de första starterna som han gjorde för mig. Men även om han har sett bättre ut så har resultaten blivit sämre. Nu är det bakspår på 1600 meter och jag måste försöka att få runt honom felfritt i första hand. Men han vann i första loppet för mig från sådana här förutsättningar, bakspår över kort distans. Från dödens. Det är en stark häst och nu blir det barfota bak för första gången.

”Tror han kommer gå svenskt rekord här”
I den tredje GS75-avdelningen kommer Jan-Olov Perssons bästa chans för dagen. Det är Smedheim Solan som rids av Emilia Leo i det här montéloppet.

– Smedheim Solan (GS75-2) gick bra i Finland i lördags och har varit riktigt bra i starterna innan. Det är toppform på den kanten. Jag tror faktiskt att han kan gå svenskt rekord i det här montéloppet. Här behövs det bara ett streck i det här loppet. Det är min klart bästa chans, säger Persson.

Vem är din näst bästa chans på GS75?

– Det måste vara Järvsö Elling (GS75-6). Han är riktigt bra. Senast stod han 40 meter bakom Moddson som är favorit i det här loppet. Nu står de lika start och då må det vara enklare. Och gången innan de två möttes så vann Elling över Moddson. Järvsö Micke har gjort det bra också men möter tuffare hästar nu. Det är faktiskt ett riktigt fint lopp det här.

”Den vill jag varna för”
Något i övrigt som är värt att nämna från ditt stall på Grand Slam 75?

– Backestjärna (GS75-5) har galopperat mycket men skötte sig senast och vann. Hon var bra då. Innerspåret nu är inte så bra, det är galopprisk igen och det blir hursomhelst ingen snabb start.

– Järvsö Majlis (GS75-5) är däremot startsnabb men behöver gå på rulle. Hon tröttnade senast från ledningen och får smyga med den här gången.

– B.W.Prinsen (GS75-7) fick en tuff inledning i comebacken och blev trött. Han kommer säkert att vara vassare nu med en genomkörare och är snabb ut. Men han möter några tuffa hästar som är i form. Bland annat S.T.S.C.Faksen.

Utöver dina egna hästar, har du något annat bra tips på någon spik eller drag i omgången?

– Åstas Gotthard (GS75-1) är rätt så bra och den vill jag varna för. Han har gått bra flera gånger i skymundan och samlat ihop till en seger.

– L.Q.Widde (GS75-2) imponerade när han vann överlägset i debuten och gick 1.29,9. Han går inte att slå om han sköter sig lika bra igen.

– Åsrud Vilja (GS75-4) skulle ha varit med i Elitkampen men blev ju struken då. Hon är normalt sett överlägsen i det här gänget. Det räcker nog med ett streck här också, säger Jan-Olov Persson.

Michael Carlsson, Kanal 75

Author: SverigeTravet

SverigeTravet är en sajt för alla med målet att bli en vinnare.

Share This Post On

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.