Emma-Sara Sjöberg inför GS75 söndag 29 november 2020


Ytterligare ett nytt kapitel i en riktig familjesaga ska skrivas i Eskilstuna på söndag. Emma-Sara Sjöberg har nämligen en begynnande avelskanon hemmavid i Riccione som lämnat två talanger så här långt och på GS75 blir hennes förstfödde Dark Roadster favorit i helgen.

– Det är så fantastiskt kul detta, men hästen är speciell av sig och jag vågar inte ta ut något i förskott inför söndag, säger tränaren Emma-Sara Sjöberg.

Att det är en riktig familjesaga är inte direkt att ta i. Emma-Sara Sjöberg satte igång och startade Riccione under hösten som fyraåring 2008, men det gick trögt till en början och när sexåringssäsongen summerades på nyårsafton drygt 2,5 år senare fanns 59.167 kronor på kontot efter 34 gjorda starter – mycket beroende på en hel del galopper. Därefter lossnade det dock.

– Riccione var sen och började inte tjäna pengar förrän som sjuåring, men det är ingen egenskap hon skickat med sina söner som istället varit tidiga.

– Både Dark Roadster och Red Hot Roadster vann lopp redan som treåringar och nu är hon dräktig med Nuncio. Fölning är beräknad till april och allt detta är så himla kul, berättar Emma-Sara.

”Kort distans ett jätteplus”
Riccione har alltså lämnat två avkommor som båda tränas av Emma-Sara och båda har visat fin talang.

– De är dock inte speciellt lika varandra. Dark Roadster är väldigt snabb, men även stark, medan Red Hot är mer stor och rejäl, beskriver amatörtränaren.

Det är alltså det förstnämnde som ska ut på banan på söndag och förutsättningarna kunde knappt ha blivit bättre.

– Korta häcken är ett jätteplus för hans del då han faktiskt aldrig gått tom över den distansen. På Färjestad på V75 för fem starter sedan var han ju inblandad i en 05-öppning eller något sådant, men hade ändå krafter kvar i mål och efter det loppet hade han samma puls som efter vilket lopp som helst.

– I loppet på Färjestad fick han dessutom gå invändigt till slut vilket inte är gynnsamt för hans del då han börjar bryta när man tar den vägen vilket gjorde att han tappade aktionen en aning, berättar Rommetränaren.

”Inte perfekta bakhovar”
Humöret är dock en faktor som Dark Roadster måste hålla på plus på söndag om det ska bli seger – i alla fall om man ska tro tränaren.

– Senast på V75 i just Eskilstuna fick han gå utvändigt ledaren och då trodde jag att han skulle stanna 900 kvar, men jag tycker att han krigade på bra.

– Det är inte hans typ av upplägg och han var ursäktad att det inte räckte till pengar den gången.

– I starten före satt han fast med mycket sparat och de två nollorna i raden behöver man inte ta så hårt på – jag tror att formen ska vara lika fin som tidigare, berättar Emma-Sara.

Tittar man i startlistan till GS75-4 på atg.se ser man att det lyser rött såväl på balans- som vagninformationen. Detta är något undertecknad kan garantera att spelarna väntat på då hästen inte tävlat så sedan den urstarka prestationen i Karlstad högst upp i raden.

– Planen är att ta chansen på söndag och köra barfota runt om med tanke på att det på tisdag inträder ett barfotaförbud som gäller i tre månader.

– Han har inte perfekta bakhovar för att köra barfota, men fötterna ser bättre ut nu än inför Färjestadstarten. Dock var det sommarbana då och det tror jag knappast att det blir på söndag. Därmed blir det lite beroende av banan om vi kan göra utan skor runt om, men fram kommer det i alla fall att fungera.

– Gällande vagn lånar vi Oskars amerikanska sulky och den får nog sitta på oavsett balans, berättar Sjöberg.

”Inte helt optimalt med spets”
Dark Roadster visade prov på enorm startsnabbhet där på V75 i Karlstad och på söndag finns verkligen förutsättningarna för att ta hand om ledningen.

– Ja, det kanske blir så, men jag vill ha sagt att jag inte tror att det är helt optimalt för hans del.

– Han är en humörshäst och märker han att han inte kommer rå på dem fullt ut struntar han bara i det. Risken för det är större om man kör utan rygg, men samtidigt är det inte varje vecka man har dessa förutsättningar, funderar Emma-Sara.

Efter tisdag behöver man alltså inte fundera kring balansen på Dark Roadster den närmaste tiden med tanke på att alla måste tävla med skor från 1 december.

– Att det blir skotvång för alla är han bara gynnad av. Han fungerar fint även på den balansen och går även på sämre underlag – det visade han inte minst vid segern på Romme för tre starter sedan då han hanterade den både kladdiga och tunga banan utan problem.

– Därmed finns det ingen plan att ställa av honom efter denna start, utan han får bestämma själv när det är dags för paus, konstaterar tränaren.

Efter ett relativt långt samtal har undertecknad övertygats om att spika när kupongen till GS75 ska komponeras, men då bjuds mothugg.

– Nej, det skulle jag inte rekommendera. Han är jätteduktig, men med tanke på hur svår han är i humöret ibland är det nog lite väl riskabelt, avslutar Emma-Sara Sjöberg med ett skratt.

Robin Malmgren, Kanal 75

Author: SverigeTravet

SverigeTravet är en sajt för alla med målet att bli en vinnare.

Share This Post On

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.