Per-Anders Gråberg gör comeback


För sju månader sedan föll han av sin häst i ett lopp på danska Odense och ådrog sig frakturer på tre nackkotor. På onsdagen är Per-Anders Gråberg tillbaka i sadeln.

– Det känns väldigt, väldigt bra, säger toppjockeyn inför sin comebackritt på Bro Park.

Optimismen och framtidstron spirar hos Per-Anders Gråberg. Att drabbas av en svår skada vid 47 års ålder kan innebära slutet på karriären om man arbetar som jockey. Men de tankarna verkar aldrig ha slagit Sveriges ledande ryttare de senaste decennierna.

På onsdagen svingar sig Per-Anders Gråberg åter upp i tävlingssadeln, för att rida en häst under lunchtävlingarna hemma på Bro Park, 1 Laoch Liath i V4-2. På lördag trappar han upp med fem ritter på samma bana.

Hur mår du?

– Jag mår jättebra. Jag har suttit på häst nu i tre veckor ungefär och har inte känt någonting av skadan, utan kroppen fungerar precis som jag vill att den ska fungera. Det känns väldigt, väldigt bra.

Vad du minns tillbaka på olyckan, vad tänker du?

– Det är sådant som händer ibland. Jag hade otur nog att landa fel helt enkelt. Det är en del av sporten. Det är ingenting jag går och tänker på och ingenting jag kommer att gå och fundera på senare heller utan det är något som jag har lämnat bakom mig. Nu kör jag bara framåt. Allting känns bra så det finns ingen anledning att tänka på det.

Berätta om vägen tillbaka.

– Den har varit lång, självklart. Först var det lång tid som jag inte fick göra någonting, det var väl den enda svåra tiden rent mentalt tycker jag. Jag hade inte ont efter operationen utan jag mådde ju bra, kändes det som, men läkarna sa att jag självklart inte fick göra någonting så det var bara att lyssna på dem. Det var första två-tre månaderna som var jobbigast, framförallt mentalt.

– Sedan sista veckan i november då jag fick börja med lite rehabträning, sedan har det hela tiden lossnat. När man fick komma ut och börja röra på sig igen så var det lite lättare att tänka framåt, men det är många timmar i gymmet som ligger bakom att kunna komma tillbaka, helt klart.

Hur är din fysiska form och status utanför sadeln?

– Jag har aldrig tränat så hårt utanför sadeln som jag har gjort de senaste tre månaderna. Fysiskt sett är jag kanske starkare än någonsin, sedan ska man ju översätta det när man sitter på sadeln själv. På gymmet är jag absolut starkare nu än jag varit någon gång.

Aldrig tränat så hårt, vad menas med det?

– Förut har man fått mycket gratisträning om man säger så, för att man sitter på häst och rider flera turer per dag. Självklart har man tränat lite på sidan om också, men nu har det bara varit från ett blankt papper. Att börja om helt från början, lyssna på sjukgymnasterna som jag har fått fantastisk hjälp av. Jag har kunnat bygga upp hela kroppen. Inte från helt noll, men nästan. Så jag tror att jag är mer jämntränad, förut var jag väldigt nischad på det jag behövde för att kunna rida. Nu är jag mer balanserat tränad i hela kroppen. Sista månaden såg låg jag ändå på runt 20 timmar träning i veckan, det är ganska högt ändå.

Hur stor är risken för ringrost?

– Det är klart att den perfekta tajmingen kommer säkert att ta lite tid, eller några ritter, det vore ju konstigt annars. Men jag tycker ändå det känns bra i träning, när jag ridit. Lite ringrost i tajmingen kommer jag säkert att känna, det är lite därför som jag bara väljer att rida en häst på onsdag. Jag sa innan att jag rider en eller kanske två hästar, och då ska det vara någon som jag tror har väldigt bra chans att vinna. Jag frågade på tre hästar under dagen och den jag kunde få är den jag sitter på. Jag tror att det ska vara en väldigt bra chans att vinna. Det passar bra att komma tillbaka och börja med en ritt.

– Är väl inte den startsnabbaste hästen kanske, men det är väl bara att följa staketet.

Hur ser du på fortsättningen på säsongen?

– Jag är väl optimist, absolut. Jag har inte bokat upp mig på någonting eftersom jag inte har vetat när jag ska komma tillbaka, utan vi tar ett steg i taget. Kan jag komma ut och visa för mina kunder där ute att jag fortfarande vet hur man ska rida och vinna löp så tror jag att det mesta faller på plats automatiskt, säger Per-Anders Gråberg.

Kanal 75

Author: SverigeTravet

SverigeTravet är en sajt för alla med målet att bli en vinnare.

Share This Post On

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.