Gästande hemmahäst favorit i Dubai World Cup


Över 250 miljoner kronor i totala prispengar ska delas ut inför tomma läktare. På lördagen den 24 mars är det dags för Dubai World Cup.

Digniteten som världens högst doterade hästkapplöpning må ha överlämnats till ”grannen” Saudi Cup. Pandemin gör dessutom att några av världens ledande tränare kommer att lysa med sin frånvaro på mäktiga galoppbanan Meydan, precis som publiken.

Men till skillnad från i fjol så kommer Dubai World Cup att genomföras. Det innebär som brukligt galoppsport i absolut världsklass och astronomiska prispengar.

Motsvarande 250 miljoner kronor kommer att delas ut, fördelat över nio lopp. Förstapriset i det avslutande huvudloppet är intakt och motsvarar 70 miljoner kronor. Förhandsfavorit att lägga beslag på detta är USA-tränade Mystic Guide, en fyraåring som gjort blott sju starter och ägs av hemmastallet Godolphin.

USA-tränade favoriter
Åtta gånger har Dubais härskande familj Al Maktoums stall Godolphin tagit hem sitt eget största lopp. Men man brukar göra det med hästar tränade på hemmaplan – som de två senaste upplagorna då Thunder Snow och Chritophe Soumillon varit främst för hemmatränaren Saeed bin Suroor.

Nu står det största hoppet, av tre, alltså till egenuppfödde Mystic Guide som tränas i USA av Michael Stidham, rids av Luis Saez och är topprankad i det 14 hästar stora fältet. Fyraåringen som aldrig slutat sämre än trea, men ännu saknar en riktigt tung seger, har efter en övertygande årsdebut på svårbemästrat underlag fått många förespråkare i första starten utanför USA.

Bland utmanarna syns kullkamraten Jesus Team, som också lämnat hemmakontinenten för första gången och två år äldre hemmahästen Salute the Soldier – en Meydan-specialist född i Tyskland som segrat i två av de tre uppladdningsloppen. Flera av deltagarna i Saudi Cup finns också på startlinjen, inklusive japanske Chuwa Wizard som var på plats för att tävla i Dubai World Cup i fjol, men fick resa hem då loppet ställdes in. Ett ännu mer exotiskt inslag är uruguayanske Ajuste Fiscal som överraskat positivt i två starter på Meydan.

Samtliga lopp från Meydan kommer att visas på ATG.se där det också erbjuds möjlighet till spel.

Robin Johansson, Kanal 75

Author: SverigeTravet

SverigeTravet är en sajt för alla med målet att bli en vinnare.

Share This Post On

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.