Elin Ahlin årets första vinnare 2021


Elin Ahlin har rest runt en del i världen och jobbat med galopphästar. På nyårsdagen red hon sitt andra lopp efter flytten hem från Australien. Tillsammans med fuxen Sheperd Gate blev hon hästsportens förste vinnare 2021 i Sverige.

– Lite speciellt är det ju – jag är glad!

Galoppbanan Bro Park i Upplands-Bro norr om Stockholm drog i gång säsongen vid lunchtid på nyårsdagen med en bronshandikapp för amatörryttare. 29-åriga Elin Ahlin firade in det nya året genom att ta en knapp men säker seger med nioårige fuxen Sheperd Gate, som tränas av Madeleine Smith.

Sheperd Gate duellerade med Grimeford Lane med Moa Ek på ryggen och ryckte undan. Segermarginalen skrevs till ”huvud”, men Elin Ahlin såg ut att ha kontroll.

– Hästen var superfin att rida och svarade hela vägen mot den som kom utvändigt. Så det enda jag behövde göra var att tuta och köra, säger segerjockeyn en stund efter tävlingarnas slut.

Elin Ahlin flyttade hem till Sverige i april efter en längre sejour i England, Nya Zeeland och Australien. I Australien har hon jobbat i sammanlagt två och ett halvt år. Nu är hon anställd i stallet hos Ylva Brandt på Bro Park och trivs med livet.

– Jag har rest runt och jobbat hos olika galopptränare som träningsryttare som det heter. Eftersom jag rest har jag bara ridit lopp sporadiskt när jag varit hemma. Nu när jag börjat hos Ylva och flyttat hem känns det bra att ha plockat ut amatörlicens och förhoppningsvis rider jag en del lopp framöver, säger hon.

Årets första även på Täby
Ett ridet lopp blev det i fjol, en fjärdeplats på Bro Park. Efter nyårsdagens tävlingar är Elin Ahlin hundraprocentig som jockey 2021.

– Jag har vunnit första loppet för året förr, när vi var på Täby galopp. Men jag kommer jag faktiskt inte ihåg när det var. Min största seger hittills är när jag vann på Jägersro för tre-fyra år sedan med mina föräldrars egna uppfödda häst Outlaw Pete. Det var inget större lopp men det var stort.

”Vi har det roligaste framför oss”
Örebrotravet arrangerade tävlingar under eftermiddagen där Karlstadtränaren Magnus Jakobsson blev förste kusken att vinna lopp 2021. Segervapnet var Hoonigan. Men galoppens Elin Ahlin hann alltså före.

– Jag har hållit på med hästar sedan jag var 13, så det är några år nu. Det är det här jag kan. Jag fortsätter hos Ylva och det känns jättebra att vara hemma. Vädermässigt är det väldigt stor skillnad mot Australien, helt klart. Å andra sidan är det väldigt varmt i Australien och det kan vara jobbigt på sitt sätt.

Om gråa januari tycker hon inte så mycket.

– Det börjar bli lite tråkigt nu när det är så fruktansvärt grått hela tiden. Men hästarna fyller sin funktion – man blir glad av att vara med dem. Nu har vi hela sommarsäsongen att se fram emot också – vi det roligaste framför oss!

Det reds sju lopp på Bro Park under nyårsdagen. Framgångsrikaste jockey blev Cornelia Hartsmar med en dubbelseger. Hartsmar vann med Alice Elmerskog-tränade Wildfire och Caroline Malmborgs High Max.

Mikael Wikner, Kanal 75

Author: SverigeTravet

SverigeTravet är en sajt för alla med målet att bli en vinnare.

Share This Post On

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.