13 miljoner i jackpot
Lördag 26 maj 2018

Hästgalans överraskande priser


I dagarna skickas inbjudningarna ut till den nationella Hästgalan i Sverige. Av 600 sittande känner de flesta till om de har chansen på något av priserna. Överraskningseffekten blir desto större för fyra av gästerna som kommer att tilldelas specialarna SHK:s Guldhäst, Helen Anns Pris, Jim Fricks Pris och Svensk Travsports montépris.

Fredagen 10 februari är det dags för den årliga Hästgalan som sedan 2014 hålls i Stockholm efter många arrangörsår i Göteborg. I veckan började inbjudningarna dyka upp hos de 600 personerna i travsporten som beräknas få plats runt borden i Stockholm Waterfront Congress Center. Hästägare, tränare, kuskar, hästar och uppfödare har nominerats till de många priserna.

Men år efter år sitter det också branschpersoner i salongerna som tror att de bara är där för festen. Några specialpriser delas ut och nyheten i år är Svensk Travsports montépris. Elisabeth Normelli på ATG är projektledare för Hästgalan.

– Montépriset är nytt i år och där utses vinnaren av en jury. En person som kommer helt ovetande till galan det här året. Vi har släppt alla nomineringarna nu och inbjudningarna börjar gå ut i veckan. Andra priser där det inte offentliggörs nominerade är Helen Anns Pris, Jim Fricks Pris och SHK:s Guldhäst, säger Elisabeth Normelli.

Helen och Jim utser vinnarna
Jim Fricks Pris delas enligt statuterna ut till en lovande, ung professionell travtränare. Frick utser själv sina pristagare och i fjol belönades Halmstadtränaren Johan Untersteiner.

Helen Anns Pris går sedan 2003 till ”framgångsrik kvinna inom travsporten”. Axevallatränaren Sofia Aronsson fick priset i fjol.

Statyett nummer 21
Hästgalan arrangeras av ATG, Svensk Travsport och Svenska Travsportjournalisters Klubb (SHK). Det är travjournalisterna som nominerar och utser vinnarna i kategorierna Årets komet, Årets kallblod, Årets tränare, Årets treåring, Årets äldre häst med flera. I galan i februari delar klubben också ut SHK:s Guldhäst. Nu för 21:a gången.

– Utmärkelsen Guldhästen delas inte ut varje år. Det ska vara något exceptionellt för att det priset ska bli aktuellt och det går till någon som gjort något väldigt bra för travsporten, säger SHK:s ordförande Jerry Nilsson, sportjournalist på Blekingesport.

Personer som tilldelats SHK:s Guldhäst är bland andra Per K Eriksson (för hans Hambletoniantriumfer), Berndt Lindstedt (för stora framgångar på travbanor både i Sverige och USA) och betydelsefulla uppfödaren Margareta Wallenius-Kleberg.

”Hittat en kandidat igen”
SHK-ordföranden Jerry Nilsson igen:

– Nu tycker vi att vi hittat en person som fört fram sporten på ett bra sätt och verkligen lyckats med något speciellt. Den här personen kommer vara på plats men inte veta vad som väntar, säger han.

Det största priset på galan går till Årets häst. Coin Perdu, Nuncio, Propulsion och Readly Express är de fyra kandidaterna som kan bli Årets häst i Sverige 2026. Det är SHK som tillsammans med svenska folket utser vilken häst som tar hem priset.

Fotnot: Allt om omröstningen till Årets häst hittas på www.aretshast.se

Mikael Wikner, Kanal 75

Author: SverigeTravet

SverigeTravet är en sajt för alla med målet att bli en vinnare.

Share This Post On

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *