10 miljoner i jackpot
Lördag 24 juni 2018

Jägersro

Jägersro

Jägersro Travbana är en av Sveriges största anläggningar för trav och galopphästar, travbanan är landets södra utpost när det kommer till travanläggningar. Travbanans mest unika egenskaper som stricker ut är att ovalen är känd för sitt lösa underlag samt upploppet som sägs luta i en nerförsbacke samt att Åke Svanstedts hästar har svårt att vinna på ovalen.

Travbanan är belägen i stadsdelen Husie och grundades redan 1907, banan stoltserar med att vara Sveriges äldsta stationära tävlingsbana för hästsport. Den första tävlingsdagen gick av stapeln 20 maj samma år som banan grundades. Jägersro anordnar idag ca. 100 tävlingsdagar per år för trav och galopp. Jägersro restaurang vid huvudläktaren är ett välbesökt mål för travälskare med en härlig utsikt över banan.

Travbanan arrangerar flera nämnvärda travtävlingar årligen och för att nämna några så listar vi ett par som nu följer. Svenskt Travderby körs första söndagen i september varje år, det klassiska och mest prestigefyllda lopp en fyraårig svenskfödd travhäst kan vinna. En Derbyvinnare är för alltid inskriven i historieböckerna. Kretsen kring vinnaren äras med den lejongula Derbykavajen som är känd inom travkretsen.

Publikmässigt är Hugo Åbergs Memorial det största travloppet på Jägersro som alltid körs sista tisdagen i juli. Till denna tävling kommer travsportens världselit och uppemot 20.000 åskådare samlas på Jägersro denna underbara högsommarkväll. Utöver detta arrangerar man också Svensk uppfödningslöpning som är det mest prestigefyllda loppet för tvååriga travhästar i Sverige som avgörs i slutet av november på Jägersro.

Det är på Jägersrotravet som landets kanske mest färgstarkta travprofil Lutfi Kolgjini huserar som är den som syns och hörs mest i media när det gäller till att tycka till och stå för sina åsikter.

Fakta

  • Upplopp: 190 meter
  • Längd: 1 000 meter
  • Bredd 1 640 meter: 23,0 meter
  • Bredd 2 140 meter: 23,0 meter
  • Vinklad startbilsvinge: Ja
  • Open stretch: Nej
  • Bankod: (7)
  • Förkortning: (J)

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *